Gästtext på DADAs blogg: Essys hantverk

HEJ!

Här kommer en kort text från Per, vår vän i Näsåker som köper fantastiska textilier från Indien och säljer via sin hemsida. Som DADA medlem får du 10% rabatt när du handlar i webshopen. Uppge DADA-jul i kassan när du handlar. Rabatten gäller t o m 21/12 2016. då hinner du även få det du köpt till julafton….

 

Essys Hantverk – Utan mellanhänder

Jag är i västra Indien varje år och handlar direkt med kvinnokooperativ, landsbygdsprojekt och lokala hantverkare. Utan mellanhänder. Området är världsberömt för sina spegelbroderier, blocktryckta tyger, handmålad batik, handvävda alster mm.

Byxor för dans och yoga i handvävda tyger, tunikor med handtryckta mönster med växtfärger, handbroderade väskor från nomadkvinnor, handgjorda gudinnesmycken inspirerade av Modergudinna, Moder jord och Gudinnemytologi.

Rättvist hantverk

Produkterna är unika, kvaliten enastående, pengarna går direkt till hantverkarnas egna organisationer. Oftast sker tillverkningen i mindre byar, ute på landsbygden.

Gemensamt för alla organisationer är att man vill vitalisera, utveckla och främja traditionellt hantverk och öka den lokala produktionen. Arbetet sker oftast enligt gammal tradition, med naturliga material och tillverkningsmetoder.

Mahatma Ghandi

Mycket tråd spinns med handkraft och vävs för hand, sk Khadi-tyg. Mahatma Ghandi startade Khadi 1920 som ett led i ickevåldkampanjen mot Britternas kolonialmakt.

Handvävd Khadi är ett behagligt tyg, miljövänlig tillverkning och hudvänligt. Det är en trygg arbetsplats för kvinnorna och arbetet kan fortsätta i hemmet efter giftemål. Det är idag en av få inkomstmöjligheter för kvinnor på landsbygden, och stärker kvinnans ställning i samhället.

Se video från alla hantverkarna på hemsidan www.essyshantverk.se

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>